Roličky BOEREK plněné různými nádivkami
Budete potřebovat:
Těsto: 3 šálky hladké mouky, 3/4 šálku vody, 1/2 lžíce másla, trocha solamylu
Nádivka ze žervé: 250 g žervé, 2 lžíce másla, 1 vejce, 1/4 šálku mléka, 1/4 šálku najemno nakrájené hladké petrželové natě
Nádivka oříšková: 1/2 šálku oříšků (lískových, vlašských nebo mandlí), špetka mleté skořice, cukr dle chuti, 2 lžíce medu
Nádivka z masa: 1/2 šálku umletého hovězího či kuřecího masa, 1 malá nadrobno nakrájená cibule, 1 našlehané vejce, trocha nasekané hladké petrželové natě
Postup:
Řádně prohnětené těsto necháme 1 hodinu odpočinout na teplém místě, přikryté utěrkou. Poté je rozdělíme na čtyři díly. Válečkem je vyválíme natenko a posypeme solamylem. Z těsta vykrájíme obdélníčky, lehce je potřeme rozehřátým máslem, doprostřed dáme vrchovatou lžičku nádivky a svineme do roliček. Klademe je na máslem potřený plech a upečeme v horké troubě dozlatova. Roličky můžeme rovněž smažit ve vyšší vrstvě tuku podobně jako koblihy.